Beste beursvrienden,
In de wereld van beleggen zijn er altijd winnaars en verliezers, maar de afgelopen tien jaar lijkt er een duidelijke trend te zijn ontstaan: Amerikaanse aandelen schitteren als nooit tevoren, terwijl hun Chinese tegenhangers in de schaduw blijven. Laten we de cijfers eens onder de loep nemen.
De S&P 500, de belichaming van de Amerikaanse economie, heeft in het afgelopen decennium een indrukwekkend totaalrendement van 206% behaald, inclusief dividenden. Een cijfer dat menig belegger met een glimlach op het gezicht zal achterlaten. Aan de andere kant van de wereld vertelt het verhaal van de Chinese aandelen echter een somberder verhaal. Met een negatief rendement van 23% kijken beleggers die de sprong in de Chinese markt waagden, nu aan tegen een verlies van meer dan 20%. Een teleurstellend resultaat, zeker gezien de hooggespannen verwachtingen na de crisis van 2008, waarin China vaak als het veelbelovende investeringsparadijs werd gezien.
Total Returns, Last 10 Years…
— Charlie Bilello (@charliebilello) January 18, 2024
US Stocks $SPY: +207%
Chinese Stocks $FXI: -23% pic.twitter.com/vhucvkJ987
Maar laten we ons richten op de technologische arena, waar de toekomstige economische dominantie lijkt te worden bevochten. De S&P Technology ETF heeft in tien jaar maar liefst een ongelooflijke stijging van 509% laten zien. Een cijfer dat de stoutste dromen van menig belegger overtreft. Aan de andere kant van de Grote Muur vertelt de China Technology ETF echter een heel ander verhaal, met een teleurstellende daling van 10,8%. Een schril contrast dat de vraag doet rijzen: waarom blijft China achter?
Last 10 Years…
— Charlie Bilello (@charliebilello) January 17, 2024
US Tech stocks $XLK: +509%
Chinese Tech stocks $CQQQ: -11% pic.twitter.com/CJdz6w41Dm
Een mogelijke verklaring ligt in de alomtegenwoordige invloed van de Chinese Communistische Partij (CCP). Ondanks de economische groei en innovatieve kracht van China, lijkt de politieke macht van de CCP een schaduw te werpen over de prestaties van het Chinese bedrijfsleven. Beleggers lijken terughoudend te zijn om hun geld te steken in een omgeving waar de politieke factor zo’n grote rol speelt. De angst voor onvoorspelbare regelgeving en ingrijpen van de overheid kan de groei van Chinese bedrijven belemmeren en daarmee de rendementen van beleggers negatief beïnvloeden.
Misschien is het dus geen verrassing dat de American Dream nog steeds hoogtij viert boven het land van de draak. De stabiliteit en transparantie van de Amerikaanse markt lijken beleggers meer vertrouwen te geven, zelfs in tijden van wereldwijde economische onzekerheid.
In de wereld van beleggen blijft voorzichtigheid geboden, en hoewel China ongetwijfeld een economische reus is, lijkt het schaduwspel van de CCP de aantrekkelijkheid voor internationale beleggers te temperen. Voor nu lijkt de American Dream nog steeds de voorkeur te genieten boven de grillige dans met de Chinese Draak.